1401/08/09
مقاوم سازی ساختمان

مقاوم سازی ساختمان یکی از مهمترین مراحل ساخت یک سازه است. چرا چون این ساختمان را در برابر زلزله، ساخت و ساز های مجاور و یا هرگونه خطراتی که سازه را در برابر ریزش تهدید کند، مقاوم خواهد کرد. روش های متفاوتی برای مقاوم کردن یک ساختمان وجود دارد. توجه داشته باشید که این روش ها با توجه به نوع بنای ساختمان متفاوت است. به طور مثال بعضی از ساختمان ها سازه های بنایی دارند، بعضی ها سازه های فولادی، بتنی و یا حتی در بعضی از موارد سازه ها قدیمی هستند.

 باید بدانیم که برای هر کدام از این سازه ها چه راهکاری را در نظر بگیریم. لازم به ذکر است که در کشوری مانند کشور ایران که زلزله خیز است این نکات باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. اگر قصد ساخت یک ساختمان را دارید و اطلاعات کافی در مورد مقاوم سازی آن ندارید تیم با تجربه دلوس همه چیز را برای شما توضیح داده است پس با ما تا پایان این متن همراه باشید.

پیشنهاد مطالعه  : برای اطلاع از نکاتی در مورد طراحی سوله کلیک کنید. 

روش های مقاوم سازی

برای مقاوم سازی ساختمان روش های متفاوتی وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.

 1-استفاده از الیاف اف آر پی برای مقاوم سازی

2- استفاده از بادبندهای فلزی یا دیوارهای برشی 

3- مقاوم کردن یک ساختمان با میراگر

4- استفاده از جرم های متمرکز پاندولی

5- مقاوم سازی ساختمان ژاکت های بتنی و یا فلزی

6- استفاده از بادبند کمانش تاب 

7- مقاوم کردن با جداگرهای لرزشی 

8- استفاده از کاشت میلگرد

این موارد روش‌هایی است که شما می‌توانید یک ساختمان را از فروریختن نجات دهید و مقاومت آن را به طور کلی بالا ببرید.

  • مقاوم سازی ساختمان یکی از مهمترین نکاتی می باشد که همه افراد باید به آن توجه کنند. مقاوم سازی برای ساختمان های مسکونی و یا تجاری و اداری هر کدام معنای متفاوتی دارند. مقاوم سازی ساختمان ها بستگی به شرایط آن ساختمان دارد. همانطور که می دانید سازه ها با یکدیگر متفاوت هستند. بعضی از سازه ها، سازه های بنایی نام دارند، بعضی سازه های فولادی و بعضی هم سازه های بتنی هستند. بسیاری از ساختمان های قدیمی وجود دارند که شرایط خوبی برای سکونت ندارند. پس باید به مقاوم سازی آن ها هم اقدام کرد. اما نوع سازه یک ساختمان در شیوه مقاوم سازی تاثیر گذار است. ما در این متن قصد داریم تا شیوه های متفاوت مقاوم کردن یک ساختمان را با توجه به سازه هایی که وجود دارد، برای شما عنوان کنیم. پس با ما تا پایان این متن همراه باشید.

بیشتر بدانید : مراحل و روش های گرفتن استحکام بنا در گروه ساختمانی دلوس

مقاوم سازی سازه های بنایی 

اولین روشی که برای مقاوم ساختن یک سازه به آن می پردازیم، مقاوم سازی ساختمان های بنایی است. شما روش های متفاوتی را برای این سازه ها می توانید مورد استفاده قرار دهید. پر کردن ترک های دیوار های آجری با استفاده از مصالحی مانند ملات، اپوکسی و یا گروت یکی از این راهکار ها است. شما می توانید در این سازه ها از شبکه های میلگردی، یا تور سیمی و یا بتن پاشی روی سطوح هم استفاده کنید. استفاده از دیوارهای سازه ای جدید و یا دیوارهای برشی مسلح بتنی، یکی از دیگر راهکار های مقاوم کردن ساختمان های بنایی به حساب می آید. استفاده از مهار بند، کلاف، نوار های فولادی، پشت بند ها، الیاف اف آر پی، افزودن هسته های مرکزی، پرکردن بازشو ها و... از روش هایی است که شما می توانید برای مقاوم کردن ساختمان های بنایی از آن استفاده کنید.

مقاوم سازی سازه بنایی

 

مقاوم سازی سازه های فولادی 

طبق مطالعات و آمارها تلفاتی ناشی از زلزله در سازه هایی که با فولاد ساخته شده است، بسیار کمتر از سایر سازه هاست. اما بعضی از افراد تصور می ‌کنند که با توجه به نوع سازه فولادی ساختمانشان، دیگر نیازی به مقاوم سازی وجود ندارد و همین موضوع باعث شده که بسیاری از ساختمان های فولادی قدیمی، امروزه دچار مشکلاتی و حتی ریزش هایی شوند. پس بهتر است برای مقاوم سازی این سازه ها اقدام شود. اما روش هایی که برای مقاوم سازی وجود دارد، چه روش هایی هستند. از این روش ها می‌ توان به اضافه کردن میان قاب ها، استفاده از دیوار باربر، استفاده از وال پست، تقویت اتصالاتی که در این سازه ها انجام شده، استفاده از اف آپی، ژاکتینگ جهت مقاوم سازی، اجرای میلگرد بستر و... اشاره کرد. شما می‌ توانید با استفاده از این روش ها، سازه های فولادی خود را به بهترین شکل ممکن مقاوم سازی کرده تا از خطر ریزش در امان باشید.

مقاوم سازی سازی فولادی

 

مقاوم سازی سازه های بتنی 

سازه های بتنی از دیگر سازه های مقاوم در برابر زلزله و یا دیگر خطرات هستند. اما توجه داشته باشید که برای بالا بردن مقاومت این سازه ها هم باید اقدام کرد. روش های متفاوتی برای مقاوم سازی این سازه ها وجود دارد که ما به آن ها اشاره خواهیم کرد.

 یکی از این روش ها، استفاده از روش اف آر پی است. FRP یک روش مدرن برای مقاوم سازی بتن است. شما می ‌توانید با افزایش ابعاد تیر، ستون و فوندانسیون مقاوم سازی را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. یکی دیگر از روش ها تکنیک پیش تنیدگی و یا پس کشیدگی است. برای مقاوم کردن سازه های بتنی شما می توانید از دیوار برشی، بادبند و یا ورق های فولادی هم استفاده کنید. جداسازهای لرزه‌ای، شاتکریت بتنی، مقاوم سازی اتصالات، مقاوم سازی با روش سیستم های جاذب انرژی از دیگر روش های مقاوم سازی یک ساختمان به حساب می آیند.

 

مقاوم سازی ساختمان قدیمی

ساختمان های قدیمی از لحاظ نوع سازه به سازه های فولادی، بتنی و بنایی تقسیم می شوند. توجه داشته در گذر زمان این ساختمان ها مستهلک شده و مقاوم سازی و حتی در بعضی از اوقات بازسازی این ساختمان ها مورد توجه است. تمام روش هایی که در بالا عنوان شده را میتوان برای ساختمان های قدیمی مورد استفاده قرار داد. اما توصیه ما این است در مواردی که وضع ساختمان خراب تر از حد تصور است، بهتر است که اقدامات بازسازی را انجام داد. در کل سعی کنید قبل از مستهلک شدن یک ساختمان نسبت به مقاوم سازی و یا بازسازی آن اقدام کنید.

علت مقاوم سازی ساختمان 

سوال پیش می‌ آید که چرا ساختمانی را که سال هاست ساخته ایم و مدت ها در آن سکونت داشتیم را باید مقاوم کنیم. در این مورد می توان گفت به علت اشتباهاتی که در زمان ساخت سازه انجام شده، یا به علت این که سال هاست از ساخت سازه می گذرد باید این مقاوم سازی صورت گیرد. در بعضی از موارد افراد می گویند که در این مدت هیچ گونه اتفاقی برای ساختمان نیفتاده پس در ادامه هم خطری آن را تهدید نمی‌کند. اما باید بگوییم که یک ساختمان رفته رفته مستهلک شده و آرام آرام مقاومت ناچیز خود را از دست خواهد داد.

 علت های متفاوتی برای مقاوم سازی یک سازه وجود دارد. مانند تغییر استاندارد ها، طی شدن عمر مفید یک ساختمان و حتی تغییر کاربری آن ساختمان از دلایلی است که باید به مقاوم کردن سازه توجه کرد. توصیه ما به افراد این است که برای مقاوم کردن محیط زندگی و یا محیط کار خود هیچگونه مقاومتی را انجام دهند و حتی در این مورد به صورت وسواسی عمل کرده و از بهترین روش ها برای مقاوم کردن سازه استفاده کنند.

بیشتر بدانید : انجام آزمایشات مقاومت مصالح در گروه ساختمانی دلوس 

شرایط مقاوم سازی خانه

همانطور که گفتیم مقاوم سازی با توجه به نوع سازه و کاربری که آن ساختمان دارد، انتخاب می گردد. عواملی همچون شرایط اقتصادی و زمانی که برای تعمیر و یا ترمیم وجود دارد بر روی انتخاب روش های مقاوم سازی بسیار تاثیر گذار است. در بعضی از موارد مقاوم سازی ساختمان در مقابل ساخت یک بنا پیچیدگی بیشتری دارد. چرا؟ چون در بعضی از موارد ساختمان سال هاست که ساخته شده ولی مقاوم سازی نشده است و حالا برای مقاوم کردن آن دست به کار شده اید. خب مطمئناً به بخش های از ساختمان دسترسی نخواهید داشت و همین کار مقاوم سازی را با مشکل روبرو خواهد کرد. 

شما باید نوع کاربری ساختمان را هم در نظر بگیرید. به طور مثال مقاوم سازی یک اداره نسبت به مقاوم سازی محیط یک خانه متفاوت است. نوع مقاوم سازی باید به گونه ای باشد که قابلیت اجرا در آن محیط داشته باشد.

مراحل مقاوم کردن سازه

 برای مقاوم کردن یک سازه، مراحل متفاوتی وجود دارد. در مرحله اول شما باید مقدار مقاومت و شکل پذیری ابتدایی آن را در نظر بگیرید. در این مرحله کارشناسان باید به صورت دقیق ساختمان و نقشه های ابتدایی آن را مورد بررسی قرار دهند. در مرحله بعد باید با توجه به نتایج حاصل شده، نقاط ضعف و قوت آن را بررسی کرده و هدف از مقاوم سازی را تعیین کرد. در مرحله سوم با توجه به نقشه راه باید اقدامات مقاوم سازی را انجام داد.

نظرات

نظر شما